Om Rasen

Ursprung

Chihuahuan härstammar troligtvis från Mexico så långt tillbaka som 400 - 500 år f.Kr och namnet chihuahua kommer från den största av Mexicos delstater som heter just Chihuahua. Under 1200 - 1500-talet var chihuahuan vanligt förekommande hos Toltecfolket samt hade kunglig status som tempelhund hos Aztekerna. Troligen har hundarna till en början levt i vilt tillstånd för att sedan fångas in och domesticerats. Dock har man hittat både målningar och skelett av liknande hundar på Malta och i Egypten så det är inte helt självklart var rasen egentligen har sitt ursprung.

Exteriör och hälsa

Chihuahuan är världens minsta hundras. Dess äppelformade huvudform är utmärkande för exteriören. Kroppsbyggnaden är kompakt och rörelsemönstret är energiskt. Det är önskvärt med en nästan kvadratisk kroppsform, kroppen ska vara något längre än mankhöjden. Pälsen kan vara kort- eller långhårig och alla färger är tillåtna. Tillåten vikt är 0,5 - 3 kg, men man bör ha i åtanke att de allra minsta hundarna inte är hälsosamma. Den ideala vikten är därför 1,5 - 3 kg.

Eftersom den här rasen har en dvärgväxt finns det vissa hälsorisker att vara uppmärksam på. Hunden kan exempelvis få problem med bettet, käken och tungan. Rasens utstående ögon ökar risken för skador på ögonen. Det kan även uppkomma problem med patellaluxation (lösa knäleder) varför rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram som innebär att uppfödare låter undersöka knälederna på sina avelsdjur före de avlas på.

Egenskaper och användning

Chihuahuan har en stark flockkänsla och ägarinstinkt vilket innebär att den gärna försvarar flock och ägare mot inkräktare. Den är dock även kärvänlig och när den insett att inkräktaren inte är farlig vill den ofta bli klappad och kelad med även av denna. Det är en mycket nyfiken och alert hund som visar på stort mod när den försvarar sitt revir mot faror som fysiskt är så mycket större än den själv.

Den är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar, bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Rasen ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Pälsvård

En chihuahua kräver ingen särskild pälsvård. Om pälsen blir smutsig kan man med fördel bada hunden. Långhåriga hundar bör kammas någon gång i veckan för att slippa tovor i pälsen.

Passar en chihuahua mig?

En chihuahua må vara söt och frestande att skaffa enbart på grund av sitt gulliga yttre, men du får inte glömma bort att den faktiskt är en hund. Precis som hundar av andra raser behöver den aktiveras och uppfostras. Du som letar efter en sällskapshund att mysa med i soffan men även önskar att regelbundet motionera och göra olika aktiviteter tillsammans med din hund, kan hitta det du söker hos en chihuahua.